Diyet Listelerinde Yer Alan Kuruyemiş Çeşitleri

 

Diyet Listelerinde Yer Alan Kuruyemiş Çeşitleri

İlk bakışta kuruyemiş ve diyet arasındaki bağlantı biraz tuhaf gelse bile özellikle son yıllarda diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir kuruyemiş çeşitleri. Kuruyemişler besin içeriği bakımından oldukça zengin yiyeceklerdir. Ön yarglarımızı yıkarak kuruyemişlerin kontrollü tüketildiğinde çok iyi bir besin olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bu yazımızda sizlere diyet ve kuruyemiş çeşitleri arasındaki ilişkiyi anlatmaya çalışacağız. Yağ yakımında önemli bir rolü olduğu söylenen bazı kuruyemiş çeşitlerini birlikte incelemeye başlayalım.

Ceviz

Kuruyemiş çeşitleri arasında bir sanal kahraman ismi vermek gerekseydi Ceviz kesinlikle Superman olurdu :) Son dönemlerde yapılan araştırmalar cevizin beyin üzerindeki olumlu etkisini bize aktarıyor. Televizyon kanallarında çıkan uzmanların cevizin insan beyni üzerindeki faydasını, cevizin şeklinin insan beynine benzediğini vurguluyor ve bu tesadüf olamaz diyorlar. Ayrıca, unutkanlık yaşayanlara da tavsiye ediyorlar. Ceviz temel yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir kuruyemiş çeşididir. Uzmanlar günde ortalama bir avuç ceviz tüketiminin günlük Omega 3 yağ asidi ihtiyacının karşılanması için yeterli olduğunu savunuyor. Besin değerleri karşılaştırıldığında, günlük 30 gram cevizin 100 gram Somon balığından daha fazla Omega 3 yağ asidi içerdiğini gösteriyor. Huzurlu ve deliksiz bir uyku hepimizin aradığı şey. Özellikle stresin bol olduğu, çalışma temposunun br hayli yoğun olduğu büyük şehirlerde en büyük sorunlarımızdan biri uykusuzluk. İnsan vücudunda uyku düzenini sağlayan maddenin adı Melatonindir. Cevizin yapısında bol miktarda melatonin bulunmaktadır.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı denilince akla hep kalori bombası geliyor değil mi? Oysa kuruyemiş çeşitleri arasında diğerlerine göre kalori bakımından daha düşük kalori miktarına sahiptir.Yüksek miktarda protein ve lif içermektedir. Lezzetine kapılıp fazla tüketmediğiniz takdirde son derece faydalıdır. Diyet listelerinde de yer almaktadır.

Badem

Badem kuruyemiş çeşitleri arasında en çok protein miktarına sahip besinlerden biridir. Ayrıca E vitamini ve Manganez bakımından da oldukça zengindir. Kontrollü ve yeterli düzeyde tüketildiğinde oldukça faydası olduğu söylenmektedir. Tokluk hissi verdiğinden dolayı diyet listlerindeki yerini almıştır.

Fındık

Fındık hem tat hem de doyuruculuk bakımından sevilen kuruyemiş çeşitlerindendir. Yüksek besin değerleri ile ün yapmış olan ve ülkemizde bolca yetişen fındık için uzmanlar enerji verdiğini vurguluyor. Günde bir avuç fındık, enerji ve protein bakımından oldukça faydalıdır.
Benzer yazılar okumak ve bilgi almak istiyorsanız, önceki yazılarımızdan olan "Kuruyemiş ve Diyet" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorumlar