Kuruyemiş Çeşitlerinin Hayatımıza Etkisi


Kuruyemiş çeşitlerinin hayatımızdaki etkisi nedir? Kuruyemiş faydalı mıdır? Bu sorulara bir kaç kaynak göstererek yanıt vermeye çalışacağız. Geçtiğimiz günlerde Harward Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda düzenli olarak tüketilen fındık, badem, ceviz gibi kabuklu kuruyemiş çeşitlerinin daha uzun yaşadıkları tespit edildi. Araştırmaya göre, 76464 kadın ve 42498 erkek katılım gösterdi. Kanser, kalp rahatsızlıkları olanlar ve felç geçirmiş olanlar araştırmaya alınmadı. Katılımcıların, fındık, fıstık, kaju, ceviz, badem gibi kuruyemişleri başlangıçta ve her 2-4 senede güncellenerek kaydedildi. Toplam 120 bin kişi 1980-2010 sneleri arasında takip edildi. Bu katılımcılardan 16 bin 200 kadın ve 11 bin 229 erkek hayatını kaybetti. Yani çok yüksek bir yüzdeyle yaşamını sürdürenler baskın durumda. 30 sene içerisinde kuruyemiş yiyenlerin ölüm oranları hiç yemeyenlere nazaran %11 daha az olduğu tespit edildi. Tüketilen kuruyemiş miktarına göre haftada 4 gün yiyenlerde %13, her gün yiyenlerde ise %20 azaldığı belirlenmiştir. Aynı araştırmaya göre kalp hastalıklarından ölümler %29, kanserden ölenler %11 azaldı. Bir başka bulgu ise, fındık yiyenlerin daha az sigara içtikleri, daha hareketli ve daha zayıf olduklarıydı.

Kuruyemiş Kilo Aldırır mı?

Bilindiği üzere her şeyin fazlası zarardır. Kuruyemiş tüketirken de miktarını iyi ayarlamak gerekmektedir. Yağsız ve kolesterol oranı 0 olan çiğ kuruyemişler kilo kaygısı olanlar için idealdir. Son zamanlarda diyet listelerinde sıkça yer alan kuruyemişler için kilo aldırır diyemeyiz. Ancak altın kural; aşırıya kaçma!

Kuruyemişin Faydaları

Düzenli ve ölçülü kuruyemiş tüketiminin sağlığımıza olumlu etkileri bulunduğu söylenmektedir. Tamamen doğal olan bu besinlerin insan sağlığına faydası vardır diye ummamız zaten gayet normal bir durum. Kuruyemiş çeşitlerinden, fındık, badem ve cevizin kalp ve beyin sağlığına olumlu etkileri olduğu söylenmektedir. Tabi her kuruyemişin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bunları daha önceki konularımızda işledik. Fırsat buldukça detaylandırmaya çalışacağız.
Bir önceki yazımız olan Kına Çerezi Alırken Kuruyemiş Seçimi başlıklı yazımızda kına çerezleriyle ilgili bilgi verdik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Yorumlar