Kuruyemiş, kararında tüketildiğinde oldukça faydalı besin türlerinden biridir. Kuruyemişler lezzeti ile damaklarımızda bıraktığı eşssiz tadının yanı sıra en heyecanlı anlarımızda, mutlu olduğumuz zamanlarda bize eşlik eder. Kına geceleri, düğünler, arkadaş sohbetleri, spor müsabakaları izlenirken çoğunlukla yanımızda bulunur. Kuruyemişler çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilir. Ayrıca tatlı ve pasta yapımında da sıkça kullanılmaktadır.
Kuruyemiş Çeşitleri
Oldukça fazla kuruyemiş çeşidi vardır. Ancak ilk akla gelen kuruyemiş çeşitlerinden bahsetmek gerekirse Fındık, Antep Fıstık, Siirt Fıstık, Badem, Ceviz, Çekirdek sıkça tüketilen çerez çeşitlerindendir. Özellikle Fındık, ülkemizde Karadeniz bölgesinde bolca yetişen bir kuruyemiş çeşididir. Kabuklu Fındık, Fındık içi, Kırık Fındık, Kavrulmuş veya çiğ fındık olarak sınıflandırabiliriz. Kırık fındık genelde tatlı ve pasta yapımında tercih edilmektedir. Ülkemizde çok sevilen bir başka kuruyemiş ise Antep ve Siirt fıstıklarıdır. Bu iki fıstık türünün de kendine has özellikleri vardır. Adlarını yetiştikleri illerden almıştır. Aralarındaki en büyük fark Siirt fıstığının limon tuzu ile kavrulmasıdır. Bunun yanı sıra Siirt fıstığı, Antep fıstığına göre daha büyük ve ağzı daha açıktır. Lezzet olarak limon tuzu ile kavrulduğundan dolayı Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha ekşimsi bir tada sahiptir. Sağlığımıza faydaları açısından üzerinde çok şey yazılmış, haber yapılmış kuruyemiş çeşitlerinden biridir ceviz. Ceviz, ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. Yoğun olarak Ege bölgesini söyleyebiliriz. Beyne ve hafızaya çok iyi geldiği tartışılmaktadır. Bazı kaynaklarda şeklinin insan beynine benzemesi de bu yönde bir işaret olarak kabul edilmektedir. İlerleyen zamanlarda kuruyemişin sağlığa faydaları ve kuruyemişin besin değerleri ile ilgili detaylı yazılarımız olacaktır. Sırada çiğ ve kavrulmuş olarak sevilen tüketilen Badem var. Badem ağacı Gülgiller familyasındandır. Yoğun olarak İran ve Afganistan'da yetişir. Amerika'da da sıkça yetiştirildiği bilinmektedir. Badem gelişme aşamasında "Çağla" olarak adlandırılır. Yaz aylarının sonlarına doğru kabuk içerisinde bir ucu sivri diğer ucu yassı bir meyve halini alır. Bu meyveye iç badem ismi verilir. Badem, acı badem ve tatlı badem olarak ikiye ayrılır. Kurutularak çerez olarak tüketilir. Ülkemizde belkide en çok tüketilen kuruyemişlerden biri de çekirdektir. Çekirdek, ay çiçeği bitkisindne üretilir. Ülkemizde Marmara bölgesinde yoğun olarak yetişmektedir. Bu bölgelerin yanı sıra, Orta Karadeniz, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde de yetişmektedir. Ayçiçeği bitkisi, papatyagiller familyasındadır. Çekirdeğin stresi azalttığı yönünde bilgiler yer almaktadır. Bu sebeple spor müsabakası izleyenlerin sıkça tükettiği tespit edilmiştir. Arkadaş sohbetlerinin vazgeçilmez kuruyemişlerindendir.
Bu yazımızda kuruyemiş ve kuruyemiş çeşitleri ile ilgili bilgiler aktarmaya çalıştık. Taze ve organik kuruyemiş çeşitlerini, Antik Kuruyemiş farkıyla online olarak bir tıkla sipariş verebilirsiniz. Antik kuruyemiş ürünlerini incelemek için http://www.antikkuruyemis.com adresini ziyaret edebilirsiniz
Yorumlar
Yorum Gönder