Tüketim alışkanlığı binlerce yıl öncesine dayanan, kimi zaman yemeklerimize tat vermek için kimi zaman vücudumuzu hastalıklardan korumak için ve şifa bulmak için kullanılan baharat ürünleri vazgeçilmez besinlerdendir. Taze, kurutulmuş veya toz haline getirilmesi gibi birçok şekilde tüketilen baharatları tazeliğini koruması açısından uygun koşullarda saklanması çok önemlidir.
• Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda muhafaza edilmesi önemli.
• Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı.
• Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.
• Baharatlar, yemek buharından etkilenmemeli. Baharatı yemeğe eklerken, bulunduğu kapı tencereye yaklaştırmak yerine içinden kaşıkla kullanacağımız kadar almak gerekir.
• Biberiye, kekik, nane gibi baharatları taze değerlendirmek için yağ küplerine dizerek, üzerlerini zeytinyağı ile doldurup buzlukta saklamak yeterli.
• Baharatlarınız kısa sürede bozuluyorsa, muhtemelen ortamda sıcaklık değişimi sorunu vardır. Bu durumda alınacak en etkili yöntem, baharatları buzdolabına kaldırmaktır. Pul biber, toz kırmızı biber, köri gibi sıcaktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
• Toz halinde satın alınan baharatların hızlı bozulma riskine karşı; mümkünse taneli ya da yapraklı alıp evde, kullanacağınız kadar öğütmek daha doğru.
• Son olarak, baharatlarınızı kavanoza/buzdolabına kaldırdığınız tarihi not edip bir yıldan fazla kullanmamalısınız.
Yorumlar
Yorum Gönder