Baharat çeşitleri ve baharatın faydaları!

 baharat

Baharat çeşitleri!

Alternatif ve geleneksel tıp şekilleri içerisinde sıkça karşılaştığımız baharat çeşitleri, yemeklere verdiği tat kadar yararları da hayatımızda oldukça önemlidir. Doğanın içinden gelen bu lezzetli ve renkli şifa kaynaklarını nasıl tüketmeliyiz? Baharat çeşitleri nelere iyi gelir? İşte detaylar...

Bu lezzetli baharatların sağlığa oldukça faydalı olduğunu duymayan kalmamıştır. Söylenenlere göre, baharat çeşitleri öksürük, enfeksiyon hastalıkları, bağışıklık sistemine, sindirime, metabolizmayı iyileştirmeye iyi geliyor. Bu lezzetli tatlar hem yemeklerimize hem de sağlığımıza pozitif değer katıyor. Hamileler veya emziren anneler bu baharatları direk olarak tüketemeseler de bitki çayları ile rahatlıkla tüketebilirler. Grip olduğumuzda tıp görevlileri ilaçların yanında bitki çayları önerirler. Tabi kesin çözüm demek tıp bilimine biraz saygısızca gelse de doğanın içinden gelen bu lezzetleri yok sayamayız.

Baharatın Faydaları

Baharat çeşitleri arasında yer alan ve çok sık kullanılan karabiber, içeriğinde bulunan piperin maddesi ile sindirimi kolaylaştırır. Son yıllarda yapılan araştırmalar piperinin Alzheimer'dan koruduğu, kan basıncını ve kolestrolü düzenlediği yönünde bilgiler vermektedir. Boğaz ağrısı yaşayanların bal ve zencefille birlikte karabiber ekleyerek tükettiklerinde bu ağrının en aza indiği gözlemlenmiştir. Faydalı baharatlara bir diğer örnek ise zerdeçal ve zencefildir. Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkiminin diyabet, obezite ve romatizmaya iyi geldiği hatta karaciğere faydalı olduğu söylenmektedir. Zerdeçal gibi bağışıklık sistemini güçlendiren diğer bir besin ise zencefildir. Ameliyat sonrası bulantıları önleyen zerdeçal romatizmal hastalıklara da faydalı olabiliyor. Yine günlük hayatta sıkça tükettiğimiz kekik ve kimyon oldukça faydalıdır. Kimyon ağrı kesici özelliğinin yanı sıra Çin tıbbına göre mide şişkinliğine de faydalıdır. Yemeklerde 2 çay kaşığı kadar kullanılması tavsiye edilmektedir. Kekik ise iştah açıcı, sindirim sistemine faydalı ve öksürük sorunlarına faydalıdır. Biberiye, pek sık kullanılmasa bile oldukça faydalı baharat türlerindendir. Hafızayı güçlendirme özelliği ile bilinen biberiye kür olarak da tüketilebiliyor. Çay olarak tüketilmesi için 3 dal biberiye dalı kaynar suda 10 dakika kadar bekletilmeli.

Hemen sipariş verin! 

Yorumlar