Haziran sonuna doğru çiçeklenmeye başlayan ve doğal şifa kaynağı olan kantaron yağı cam şişelere konularak kullanılır. Doğal yöntemlerle kullanılan kantaron yağı faydalarıyla şaşırtıyor.
Tarih boyunca yaralara iyi gelen ve kanamaları durduran özelliğiyle bilinen kantaron mucizevi bir bitkidir. Şifa kaynağı olan kantaron cilt bakım yağı olarak da kullanılabilir. Antiseptik özelliği sayesinde akne ve sivilcelerle savaşır. İşte bol miktarda şifa içeren kantaronun bilinmeyen faydaları!
Yapılan araştırmalara göre kantaron çiçeğinin pek çok yararı olduğu görülmektedir. Özellikle çocukluk döneminde kullanılan kantaron çayının hafızaya iyi geldiği de bilinmektedir. Kantaron otunun faydaları şunlardır:
- Bu ot kronik uyku problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu nedenle kişinin melatonin hormonunu arttırarak rahat bir uyku çektiği tespit edilmiştir.
- Cilt sağlığına oldukça yararı bulunmaktadır. Kırışıklığı önler ve cildin daha canlı görünmesini sağlar. Vitiligonun tedavilerinde doğal bir ilaç olarak önerildiği de bilinmektedir.
- Krem olarak ağrıyı dindirmede kullanılmaktadır. Özellikle romatizma hastalıklarında oluşan ağrıları azaltmaya yardımcı olmaktadır.
- Bu bitki güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle ödem attırmaya yardımcı olur. Gut hastalığında oldukça etkilidir.
- Kantaron mide duvarını ve asidini korumaya yardımcı olur.
- İnsan vücudundaki tüm zararlı bakterileri öldürür. Böylece iltihaplanmayı engeller.
Kantaron yağı faydaları nelerdir?
Yara ve yanıkların tedavisinde de sarı kantaron yağı kullanılır
Cildinizde yara veya iz varsa birkaç damla kantaron yağı kullanarak önlem alabilirsiniz. Cilt kırışıklıklarında, lekelerde, yaralarda, tahriş olmuş bölgelerde, cilt hücrelerini yenilemek, cildin esnek ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar.
İltihaplara karşı koruyucu görevi görür
İltihapları önlemeye karşı koruyucu görevi görür. Rahatsızlıkların bir numaralı sebebidir ve hayvansal gıda tüketimiyle tetiklenir. Karalahana, iltihaplanmadan kaynaklanan bu hastalıkları önleyici özelliğe sahiptir.
Hücre yenileyicidir
Kantaron hücre yenileyicidir. Onarıcı ve yenileyici özellikleriyle aşırı kuru ve çatlayan ciltler için iyi bir nemlendirici. Topuk, el-ayak, dirsek gibi çok kuru ve hassas yerleri yumuşatmak için idealdir.
Hemoroide iyi gelir
Vücudun hem iç hem dışında bulunan zararlı tüm bakteri ve parazitleri temizleyerek iltihaplanmaları engeller.
Güneş yanıkları için de kullanılabilir.
Yanık olan bölgelere yağ sürüldüğünde rahatlama acıyı azaltır ve rahatlama sağlar.
Sakinleştirici özelliği vardır
Kanamaları durdurur
Romatizma ağrılarına iyi gelir
Mide ağrılarına son verir
Kan şekerini düşürür
Böcek ısırıklarına iyi gelir
Uyku problemlerine iyi gelir
Güçlü antioksidandır
Saç dökülmesini önler
Kantaron yağı nasıl yapılır?
Öncelikle kantaron bitkisi, çiçeği ve sapıyla birlikte güzelce yıkanıp kurutulur. Kuruyan bitki parçalara ayrılıp bir kavanozun içine konur. Kavanoz doldurulmalı fakat bitkiler sıkıştırılmamalıdır. Bitkiyi parçalara ayırırken makas ya da bıçak kullanmamalı, elinizle parçalara ayrılmalısınız.
Kavanoza konan kantaron bitkisinin üzerine saf zeytinyağı doldurulur. Kavanozun ağız kısmına bir tül, tülbent ya da temiz ince bir bez koyarak kapatılır. Bu aşamada kavanozun kapağını kapatılmaz. Sarı kantaron bitkisinin özünü zeytinyağına bırakabilmesi için 5 gün boyunca güneşte bekletilir.
5 gün sonra kavanozun kapağı kapatılarak hava ile teması engellenir. 40-45 gün kadar güneşte bekletilir. Bu süreçte sarı kantaron bitkisi zeytinyağı ile karışacağı için yağ kırmızılaşacaktır. Ara sıra kavanozu ters düz ederek karışımı karıştırmak gerekli. Sürenin sonunda, kırmızı renge bürünen yağ süzülerek koyu renkli bir şişeye koyulur ve güneş almayan bir ortamda saklanır. Evde hazırlandığı ve katkı maddesi bulunmadığı için kullanım süresi de uzun olacaktır.
Kantaron çayı nedir?
Yüzyıllardır ruh sağlığına şifa olması için kullanılan kantaron çayının birçok faydası bulunmakta.Sarı, yıldız şeklinde çiçekleri olan kantaron bitkisi yüzyıllardır şifa için kullanılan bir bitkidir. Bu bitkinin kaynatılmasıyla kantaron çayı elde edilir. Özellikle depresyona iyi geldiği bilinen kantaron bitkisinin yukarıda bahsettiğimiz gibi yağ olarak kullanımı da mevcuttur.
Kantaron çayı nasıl yapılır?
1 bardak kaynamış suya 2 çay kaşığı kurutulmuş kantaron bitkisi ekleyin ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Biraz tatlandırmak için limon ya da bal katabilirsiniz.
Kantaron çayı ne kadar tüketilmeli?
Düzenli olarak 4-6 hafta boyunca günde 1 bardak tüketilmeli ve ardından 2 hafta ara verilmelidir.
Kantaron çayının zararları nelerdir?
- Herhangi bir yan etkiyle karşılaşmamak için aşırı tüketimden kaçınmanız önemlidir. Aşırı tüketiminde oluşabilecek yan etkiler şunlardır; mide rahatsızlığı, ürtiker, ciltte döküntü, yorgunluk, huzursuzluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi, akıl karışıklığı.
- Hamile, emziren ve hamile kalmaya çalışan kadınlar için kantaron çayı önerilmemektedir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.
- Kronik bir rahatsızlığınız veya düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışmadan kantaron çayı tüketmeyiniz.
- Hiperaktivite ya da dikkat eksikliği olan kişiler kantaron çayı tüketmemelidir.
- Bipolar bozukluğu olan ya da şizofreni hastası olan kişilerin de kantaron çayı tüketmemesi gerekmektedir, psikoza neden olabilir.
- Alzheimer hastaları kantaron çayını demansa katkı sağlayabileceği için tüketmemelidirler.
- Anestezi gerektiren cerrahi işlem, ameliyat geçirecekseniz en az 2 hafta önceden kantaron çayını içmeyi bırakmalısınız.
- Antidepresan, kan inceltici, oral kontraseptif, tansiyon ilaçları ya da astım ilaçları kullanıyorsanız kantaron çayı içmemelisiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder