Kavurga; geleneksel Türk çerezidir. Anadolu’ya Türklerle birlikte geldiği ve binlerce yıldır tüketildiği düşünülmektedir.İçerdiği besinler yörelere göre farklılık gösterebilmektedir.Besleyici ve hazmı kolaydır.Ara öğünlerde atıştırmalık olarak, salatalara ya da yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir.Besin değerleri nedeniyle ‘her derde deva’ olarak nitelendirilir.Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve şifa verdiği için daha çok kış mevsiminde tüketilir.
Kavurga çerezi, birçok kuruyemiş ve tahılın çeşitli yöntemler kullanılarak kavrulmasıyla elde edilir.İçinde buğday, mısır, karpuz çekirdeği, badem, fındık içi, kaju, kabak çekirdeği içi ve keten tohumu bulunabilir.Bunun yanı sıra yalnızca mısır ve tuzdan mısır kavurgası da çok sevilen atıştırmalıklardan biridir.Mısır kavurga tarifini yazının devamında bulabilirsiniz.Şimdiden afiyet olsun!
Kavurganın faydaları
• Kilo sorunu olanlar için ideal bir besindir.
• Hazımsızlık problemi yaşayanlar için doğal ilaç durumundadır.
• Mide ağrıları ve mide hastalıkları için oldukça yararlıdır.
• Saçların köklerini kuvvetlendirerek daha sağlam çıkmalarına yardımcı olur.
• Beden yorgunluğunu azaltır ve zihnin geliştirilmesine yardımcı olur.
• Öksürüğün kesilmesine oldukça yardımcıdır.
- Nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları için oldukça başarılıdır. Böylelikle nefes açarak rahat nefes almayı sağlar.
- Antiseptik özelliği sayesinde çok iyi bir mikrop öldürücüdür.
• Böbreklerde taş ve kum bulununlar bundan faydalanabilir.
• Göğüs ağrılarını hafifleterek, göğsü yumuşatır.
• Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir ve kansere karşı koruyucudur.
• Vücuttaki iltihapların temizlenmesi için savaşmaktadır.
• Kan akışını hızlandırarak vücutta kan dolaşımını hızlandırır.
• Antiseptik özelliği sayesinde yaraların kolay tedavi edilmesine ve kolay kapanmasına yardımcı olmaktadır.
Ayak terlemesini ve ayak kokusunu önlemeye yardımcı olur.
Kavurganın malzemeleri:
• 1 büyük kase aşurelik buğday
• Küçük bir kase menengiç tohumu
• Küçük bir kase badem
• Küçük bir kase fındık içi
• Küçük bir kase kaju
• Küçük bir kase kabak çekirdeği içi
Küçük bir kase keten tohumu (çedene)
Kavurganın yapılışı:
• Teflon bir tavayı ısıtın.
• Islanmamış olan aşurelik buğdayı orta ateşte 7 dakika boyunca kavurun.
• Keten tohumu, kabak çekirdeği içi, kavrulmamış menengiç tohumunu, karpuz çekirdeğini ve isteğinize bağlı olarak eklediğiniz kuru yemişleri ekleyerek kavurun.
• Buğdaylar altın sarısı bir renk aldıktan sonra hepsini soğuması için geniş bir tepsiye dökün.Afiyetle yiyebilirsiniz!
Mısır Kavurga nasıl yapılır?
Yapımı için malzemeler
- 1 kase tane mısır
- 1 tatlı kaşığı tuz
Mısır kavurgası tarifi
Mısırları 8-10 saat kadar suda bekletin.
Ardından düdüklü tencerede haşlayıp süzün.
Kuruttuğunuz mısırları tuzla harmanlayıp tavaya alın.
Yarım saat kadar kavurduğunuz mısırları soğuyunca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder