Kimyonun faydaları nelerdir?



 Küçük tohum şeklindeki parçaları bulunan kimyonun yemeklere lezzet katmasının yanı sıra şeker hastalığına yakalanma risklerini de en aza indirmektedir.

En sık tüketilen baharatlardan biri olan kimyon şeker hastalığına karşı kalkan görevi görüyor. Kimyon içerdiği biyolojik aktif bileşen olan kumin aldehit ile diyabet oluşumunda rol alan enzimleri inhibe ediyor.

Kimyonun faydaları nelerdir?

Şeker hastalarında doğal tedavi amacı ile kullanılmakta olan kimyon kemik gelişiminden, kolesterol düşürmeye kadar çeşitli sorunlara karşı faydaları bulunmaktadır. Kimyonun pek bilinmeyen ama mucizevi faydaları şu şekildedir:

- Vücudun iç kan seviyesinin dengede olmasını sağlar ve kansızlığın tedavi edilmesinde yardımcı olur.

- Kadınlardaki adet günlerinin düzene girmesini sağlar ve sancıların azalmasına yardımcı olur.

- Soğuk geçen kış aylarında sıkça nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarının tedavi edilmesini sağlamakta ve metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olarak hastalığa yakalanma riskini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.

- Karaciğer iltihaplanmalarını söker ve toksinlerden arınmayı mümkün hale getirmektedir.

- Böbrek sağlığını korur. Kusma, ishal ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

- Astım ve bronşit tedavilerinde kullanılır ve bu hastalıklara yakalanma risklerini azaltır.

- Hücrelerin korunmasını ve vücut direncinin artmasına faydaları bulunmaktadır.

 

Kimyon Çayı Ne İşe Yarar?

Son dönemlerde alternatif tıpa merakı olan ve bu yolda derdine derman arayan kişilerin sayısı giderek artıyor. Özellikle yağ yakmayı hızlandırmak ve kilo vermek isteyen kişiler, özel çay karışımlarını tercih ederek tüketmektedirler. Özel çaylardan birisi olan kimyon çayı, yağların yakılmasını ve sindirim siteminin düzene girmesini sağlamaktadır.

Gaz söktürücü özelliği bulunan kimyon çayı, sinirlerin yumuşamasına ve bağışıklık sisteminin dirençli olmasına kadar pek çok farklı yararları bulunmaktadır. Ev ya da farklı ortamlarda kolay şekilde hazırlanabilecek olan kimyon çayı, aynı zamanda sporcular tarafından da kahvaltı öncesinde tüketilebilmektedir.

Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Böbrek ve karaciğer temizlemekte olan kimyon çayı, demir eksikliğini önlemek içinde kullanılabilmektedir. Evde tek başınıza kimyon çayı demleyip tüketmek ise sanılanın aksine oldukça kolaydır. İlk olarak kimyon çayı hazırlamak için ezilmemiş olan kimyon tohumlarını kullanmak gerekiyor. Kimyon çayı demlemek için izlemeniz gereken diğer adımlar şu şekildedir

- Bir cezveye iki bardak kadar su ekleyin ve üzerine kimyonlarınızı ekleyerek orta ateşte kaynatmaya başlayın.

- Su kaynadıktan sonra ateşi kapatın ve yaklaşık olarak 5 dakika demlenmesi bekleyin. Ancak bu kısımda cezvenin üzerini biz bez yardımı ile kapatmaya özen gösterin.

- Bu bekleme sonrasında çayınız hazır olacaktır. Çayın içine baktığında sarı bir rengi aldığını gördüğünüz takdirde çayınızı tüketebilir ve sorunlarına çare bulabilirsiniz.

Kimyon Çayı Günde Kaç Kere İçilir?

Genel olarak zayıflama çayı olarak görülse de kimyon çayının astım ya da bronşit gibi hastalıklardan koruduğu ve sindirim sistemi sorunlarında tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Ev ortamında hazırlanmış olan kimyon çayının tüketimi hakkında en doğru bilgilere ulaşılması gerekiyor. Kimyon çayından en doğru şekilde faydalanabilmek için günde 1 ya da 2 bardak çay tüketimi yapmak en doğru yöntemdir.

Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Türk mutfağında özellikle et yemeklerinde tercih edilen kimyon, kebap çeşitlerinin vazgeçilmezidir ve sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.

Gaz Sancıları İçin Kimyon Nasıl Kullanılır?

Bebeklerde sıkça görülen gaz sancılarının hafifletilmesi ve yok edilebilmesi için kullanılması gereken kimyonun ilk olarak anason ile karıştırılarak suda kaynatılması gerekmektedir. Kaynatma işleminin ardından süzme işleminden geçirilmesi gerekir. Daha sonra bebek ya da yetişkin bireyin yemek yemeden yaklaşık 10 dakika kadar önce 2 çay kaşığı tüketmesi yeterlidir.(CNN Türk)


Yorumlar