Turunçgillerin en küçüğü olan ve Antalya genelinde 'altın portakal' olarak da adlandırılan, kamkat ya da diğer adıyla kumkat, özellikle koronavirüs sürecinde C vitamini deposu olması nedeniyle oldukça ilgi görüyor.
Kamkatın Faydaları Nelerdir?
Kamkat meyvesi sevimli görünümü ve tadı ile insanların ilgisini çekse de aslında bilinen pek çok faydası bulunur.
İçeriğindeki zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve insanların hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Vücutta enfeksiyon oluşumunu önleyici ve koruyucu bir etkisi vardır. Bunun yanında kamkat meyvesi vücutta bulunan enfeksiyonun tedavisinde de yardımcı rol üstlenir.
İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan bulunmasından dolayı kanser çeşitlerinin önlenmesinde de etkili rol oynamaktadır.
Kamkat kan şekerini düşürmektedir. Bu sebeple şeker hastalarında bazı zamanlar yaşanan tatlı krizlerini de önlemektedir.
Kamkat kilo vermede yardımcıdır. Obezite ve tip 2 şeker gibi hastalıklar ile mücadele de yardımcıdır.
İçeriğinde yüksek lif bulunmasından dolayı sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olur. Kabızlık ve gaz gibi problemlerin yaşanmasını engeller.
Kamkat Maskesi Yapımı
Kamkatı tükettiğimiz zaman vücudumuza pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak bu meyveyi maske olarak cildimize uyguladığımızda cildimiz için de muhteşem sonuçlar ortaya çıkar. Bunun için iki adet kamkatı ezerek kil ile güzelce karıştırıp yüzünüze sürebilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika bekletip yüzünüzü yıkadığınız zaman sonucun ne kadar muhteşem olduğunu görürsünüz. Ancak turunçgillere alerjisi olan bireylerin bu maskeyi yapması önerilmemektedir.
Kamkatın Zararları Nelerdir?
Kamkat insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak aşırı derecede tüketildiği zaman vücut için zararlı olabilir. Yapısında bulunan şeker sebebi ile şeker hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
Kamkat Nasıl Tüketilmelidir?
Kamkat Çin menşeili bir meyvedir. Küçük bir portakala benzeyen bu meyve hem sevimliliği hem tadının güzelliği sebebi ile çok sevilmektedir. Bu meyvenin iç kısmı çok ekşidir. Ancak kabuk kısmı enteresan bir şekilde oldukça tatlıdır. Bu sebeple bu meyveyi kabuğuyla tüketmek hem daha faydalı hem de lezzet yönünden çok daha iyi olacaktır.
Meyve size sert gelirse o zaman biraz sıcak su içinde bekletip de tüketebilirsiniz. Meyveyi sıcak suda bekletmek yumuşamasına neden olacaktır. Bunun yanında kamkat meyvesinin reçeli ve marmelatı da yapılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder