Türkiye'nin değişmez içeceği olan çay birçok farklı yöntemlerle sunulur. Ancak, son yıllarda, sıklıkla tercih edilen bir tür olan Seylan çayı, dünyanın çeşitli bölgelerinde de oldukça popülerdir.
Aromatik yapısının getirdiği lezzet ve faydaları sayesinde talep gören çay vazgeçilmez içecekler arasında uzun zamandır yerini korumaktadır.
Seylan Çayı Nedir?
Lezzetini ve kokusunu yetiştirildiği koşullardan alan Seylan çayı, Sri Lanka’nın dünyaca ünlü içeceğidir. Şekersiz olarak diğer çaylara göre içimi daha hafif olduğu için sıklıkla tercih edilir. Demleme yöntemleri, faydaları ve aromalarına göre siyah, yeşil ve beyaz Seylan çayları vardır. Yetiştiği yüksekliğe göre farklı çay yaprakları ortaya çıktığı için kokusu, tadı ve aroması da farklı olur.
Seylan Çayı Nerede Yetişir?
Seylan çayı dünyanın en büyük dördüncü çay üreticisi olan Sri Lanka’da yetişir. Hindistan'ın güneyinde kalan bölgenin eski adı da Ceylon diye bilinir. İklimi ve toprağın yapısı sebebiyle yıl boyunca aralıksız hasat imkanı olan ülkede hasat makine değil el ile yapılmaktadır. Seylan çayı, Türkiye'de yetiştirilen diğer çaylara göre daha iri yapraklıdır. Çay yapraklarının rengi yetiştiği bölgeye göre sınıflandırılır. 450-550 metre yükseklikte yetişen çay, bol güneş ışığında kaldığı için rengi daha bordo ve kahverengi tonlarındadır. Tat itibariyle, daha hafif olduğundan 550-1000 metrede yetişen yüksek kesim çaylarına karıştırılır. Yoğun bir aromaya sahip olan yüksek kesim çayları, kuru ve soğuk rüzgarların etkisi ile daha açık renk olur.
Seylan Çayı Nasıl Demlenir?
Çaya lezzet veren en önemli unsurlardan biri de onun nasıl demlendiğidir. Aynı zamanda, yeni kaynatılmış bir içme suyu ile çayınızı yaparak lezzetini artırabilirsiniz. Diğer yandan, içerisindeki tortuları temizlediğiniz bir demlik çayın lezzetini engellemez. Seylan çayını demlemek, diğer birçok çayda olduğu gibi suyu kaynatmakla başlar. Kaynattığınız suyu demliğe döktükten sonra 15-20 dakika boyunca demlenmesini beklemelisiniz. Demleme sürenizi damak tadınıza göre uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz. Çayınızı şekersiz tüketerek içeceğinizin gerçek tadına varabilirsiniz.
Seylan çayı saklama koşulları
Çayı uygun koşullarda saklamak da oldukça önemlidir. Seylan çayını seramik bir kaba koyarak, kuru ve serin bir yerde, 30 derece ve altında muhafaza etmeniz uzun süre kullanım sağlar.
Yorumlar
Yorum Gönder