Birçok farklı türü olan ve bir kır bitkisi olarak dikkat çeken civan perçemi, özellikle faydaları ile son dönemlerde adından sıkça söz ettiriyor. Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak tüketmenin önemli olduğu bu bitkinin, birçok değişik faydası var. Peki, civan perçemi faydaları nelerdir? Civan perçemi çayı neye iyi gelir? İşte merak edilenler…
Civan perçemi bitkisi Anadolu'da yüzyıllardır sağlıklı ve şifalı bir bitki olarak bilinmektedir. Birçok farklı ismi üzerinden Anadolu'nun değişik yerlerinde dile getirilen civan perçemi, aynı zamanda hoş kokusu ile de öne çıkan bir bitkidir.
Civan Perçemi Faydaları Nelerdir?
Pek çok farklı şekilde tüketilen ve kullanılan civan perçemi, özellikle faydaları ile günümüzde yaygın olarak değerlendiriliyor.
- Hemoroid (basur) rahatsızlığına karşı iyi gelir.
- Hücrelerin yenilenmesi ve cildin daha genç görünmesi için fırsat tanır.
- Yara ve enfeksiyon ile iltihaplı ödemlerin iyileşmesini sağlar.
- Boğaz enfeksiyonları gidermek için önemlidir.
- Devamlı öksürüğü azaltır ve rahat nefes alma imkanı verir.
- Sindirim sistemini güçlendirir ve hazımsızlığa karşı iyi gelir.
- Bel ağrısı ve romatizmal ağrılara karşı kullanılır.
- En önemli özelliklerinden biri adet söktürücü olmasıdır. Bu konuda ağrı çeken kadınlar için ağrıları dindirir.
- Vücutta yer alan serbest radikalleri azaltmak suretiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bütün bu özellikleri ile beraber hem kadın hem de erkekler ve çocuklar için, civan perçemi Sağlık konusunda önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Amaca uygun olarak farklı şekillerde ve biçimlerde, gün içerisinde dengeli olarak tüketmek mümkündür.
Civan Perçemi Çayının Faydaları Nelerdir?
Özellikle çay olarak sıkça tüketilen civan perçemi, aynı zamanda bu konuda lezzetli bir bitki olarak da öne çıkıyor.
- Mide rahatsızlıklarını giderme konusunda yardımcı olur.
- İştah açıcı bir özelliği vardır.
- Midede oluşmuş olan gazı giderme konusunda etkilidir.
- Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığa karşı iyi gelir.
- Özellikle kış aylarında nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır.
- Ateş düşürücü ve balgam söktürücü özelliği bulunur.
- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
- Cilde güzellik verirken cilt sağlığını korur.
- Sivilce ile beraber akne tedavisi için etkilidir.
Gün içerisinde bir ya da birden fazla çay bardağı üzerinden tüketmek suretiyle, civanperçeminin sağladıklarından faydalanmak mümkündür.
Civan Perçemi Çayı Nasıl Yapılır?
Çayın tarifi, sıradan bir bitkisel çay ile aynıdır.1 tatlı kaşığı kuru civanperçemi veya 3 taze yaprak hazırlayın. 1 su bardağı suyu kaynatın. Kuru bitki veya taze yaprakları suya ekleyin.10 dakika demlenmesini bekleyin. Yaprakları süzerek veya süzmeden tüketin.
Civanperçemi çayı hakkında bazı ipuçlarını da paylaşalım;
Civanperçemi çayını tatlandırmak için bal veya tatlandırıcı ürünler kullanılabilir.
Birçok tarifte C vitamini içeren limonun çaya lezzetli bir katkı sunacağı belirtilir.
Çayın demlenme süresi uzadıkça lezzeti artar; ancak acılaşır.
Nane, sığırkuyruğu, altın mühür, okaliptüs ve papatya gibi bitkilerle kombine edilebilir.
Okaliptüs ile karıştırıldığında buharı solunursa sinüs sorunlarını ve burun tıkanıklığını temizleyebilir.
Nane ve mürver çiçeği ile birlikte grip ve ateşe karşı tüketilebilir.
Sığırkuyruğu çayı ile birlikte akciğer sorunlarını ve öksürüğü hafifletebilir.
Alerji durumunda bu çaya altın mühür eklenebilir. Bu karışım, sinüsleri temizler.
Günde 3 fincan civanperçemi çayı içilmesi tavsiye edilir; ancak 2 haftadan fazla kullanımı önerilmemektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder