Demirhindi nedir?
Demirhindi nedir? Demirhindi ya da tamarind, son dönemde adını sıklıkla duymaya başladığımız bir ürün. Asya, Hint, Meksika gibi birçok mutfakta kullanılan demirhindi hakkında merak edilenleri aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.
Osmanlı'da özellikle ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan şerbetin yapımında kullanılan tamarind'in Türkçe adı demirhindi, Arapça "temr-i Hindi" yani "Hint hurması" ifadesinin değişikliğe uğrayarak günümüze kadar gelmiş hali. Son dönemde yeniden keşfedilmiş olsa da aslında demirhindi, Osmanlı'da mutfaklarda en sık kullanılan baharatlardan biriydi.
Marco Polo'dan Evliya Çelebi'ye gezginlerin eserlerinde adı sık sık karşımıza çıkan demirhindi Orta Çağ'dan bu yana hem lezzeti hem de şifası nedeniyle dikkatleri üzerine çekmiş.
Asıl doğal ortamı Afrika kıtası olan ve Sudan, Kamerun, Nijerya, Kenya, Zambiya, Somali ve Tanzanya gibi ülkelerde kendiliğinden yetişen demirhindi ağacı, buradan Arap ülkelerine ve Asya'ya, 16'ncı yüzyıldan itibaren de İspanyol ve Portekizli sömürgecilerin etkisiyle Meksika'ya ve Orta Amerika'ya kadar yayıldı.
Hindistan, hali hazırda en büyük demirhindi üreticisidir.Tüketimde de Hindistan ve çevre ülkeleri ile Güneydoğu Asya ve Meksika başta olmak üzere Amerika ülkeleri öne çıkıyor.
Demirhindi nasıl kullanılır?
Demirhindi ağacı, baklagiller ailesinin bir üyesi ve tıpkı fasulyeye benzeyen bir kabuk içinde tanecikli bir meyve veriyor. Bu meyveler kabuklarından ve çekirdeklerinden ayıklandıktan sonra püre haline getirilerek kullanılıyor.(Hindistan mutfağında ayrıca ağacın taze yaprakları da yemeklere katılıyor.)
Oldukça ekşi bir tadı olan demirhindi püresini şeker gibi tatlı bir malzemeyle harmanlayıp kullanmak gerekiyor. Demirhindi püresinin ekşiliği narenciyeyi andırıyor. Aynı şekilde hafif karamelimsi ve isli bir tada da sahip.
Tatlılardan et yemeklerine, turşulardan yukarıda da bahsettiğimiz şerbete birçok farklı tarifte kullanılabilen demirhindi demirhindi meyvesini web sitemizden alışveriş yaprak satın alabilirsiniz.
Osmanlı'da 40 baharatla yapıldığı söylenen bu şerbeti evde en kolay yoldan yapabilmeniz için demirhindi tarifini deneyebilirsiniz.
İşte demirhindi şerbeti tarifi
Sağlık açısından da oldukça faydalı olan demirhindi şerbetini siz de evinizde kolayca yapıp geleneksel tatlara kapınızı açabilirsiniz.
Yapımı için malzemeler
- 100 gram demirhindi
- 1 litre su
- 2 diş karanfil
- 1 adet çubuk tarçın
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı bal
- 2 dal adaçayı
- 1 tutam ıhlamur
- 1 baş zencefil
Demirhindi şerbeti nasıl yapılır?
Demirhindilerin kabuklarını soyup tencereye alın.
Üzerine suyu ekleyip 8-10 saat bu şekilde bekletin.
Ardından bal hariç malzemeleri de demirhindiye ekleyip 1 saat kadar kaynatın.
Şerbeti ocaktan alıp ılınmasını bekleyin.
Balı da ekleyip karıştırdıktan sonra buzdolabında birkaç saat soğutup servis edin. Afiyet olsun…
Yorumlar
Yorum Gönder