Hardal nedir? Hardal hangi yemeklerde kullanılır?

 Hardal nedir? Hardal hangi yemeklerde kullanılır? Turpgiller familyasından olan hardal aslen bir bitkidir.Acı ve aynı zamanda keskin bir tada vardır. Hardalı, yemeklerde iki temel biçimde kullanılır. Birincisi tohumlarından sos yapılmasıdır, ikincisi ise baharat karışımlarına eklenmesidir. Birden fazla çeşidi bulunan hardalın, türlerine göre tatları değişmektedir. Peki, Hardal nedir? Hardal hangi yemeklerde kullanılır? İşte hardal hakkında merak edilenleri aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz…

Hardal nedir?

Hardal acımsı ve yakıcı bir baharattır. İlk olarak 4. Yüzyılda keşfedilmiştir. Anavatanı Akdeniz havzası olan bu bitkiyi Romalılar öğüterek kullanırdı. Hardal çok eski zamanlardan beri sofralardan hiç eksilmeden bu günler gelmiştir.

Hardal tane
Hardal tane

Hardal türleri nelerdir?

Hardal türleri kullanım alanlarına göre dörde ayrılır. Her çeşit yemekle tüketilen Alman hardalı, keskin kokusuyla Dijon hardalı, orta derecede acı aromasıyla Bordeaux hardalı ve son olarak İngiliz hardalı sos veya meze olarak tercih edilebilir.

Hardal et yemeklerinde nasıl kullanılır?

Hardalın sıklıkla et yemeklerinde tercih edildiği herkes tarafından bilinir.Çünkü hardal et yemekleriyle beraber tüketildiğinde eşsiz bir tat verir. Hızlı veya uzun  sürede pişirilen yemeklere, tavuğa, kırmızı ete çok ayrı bir lezzet katar. Eti yumuşattığı gibi lezzetlendirir. Tavşan, geyik, hamburger, taco, sandviç, sosis gibi et türleri ile de sıklıkla tercih edilir.

Hardal sebze yemeklerinde nasıl kullanılır?

Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de tercih edilir. Kızarmış patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir. Vejetaryen yemeklerle de tüketilen hardal Hint mutfağında da kullanılır.

hardal toz
hardal toz

Hardal başka nerelerde kullanılır?

Bunların yanı sıra deniz mahsullü pizzalarda, salata soslarında bolca kullanılmaktadır.

Hardalın yararları nelerdir?

Uzun yıllardır birçok dünya mutfağında çeşitli formlarda yer alan hardalın yararları saymakla bitmez. Hardalın kalp krizi riskini azalttığı, akut miyokard ve enfarktüsü engellediği bilinmektedir. Omega 3 yağ asitleri ile kalp, damar ve arter sağlığı için idealdir, sedef hastalığına iyi gelir, magnezyum ve selenyum içerir, göğüs tıkanıklığı, nefes daralması, sinüs sorunları için tedavi edici bir bitkidir.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar