Ihlamur çayının faydaları nelerdir?; Ihlamur Tilia olarak bilinen bir ağaçta yetişmektedir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ıhlamur, sinirleri yatıştırır, kaygı ve stresten uzaklaştırır. Kokusuyla herkes tarafından çok çabuk ayırt edilen bir bitki olan ıhlamur çay olarak tüketilmektedir. Ihlamur çayının faydalarını ve merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Yurt dışında halk arasında yüzyıllar boyunca çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur Tilia olarak tanınan ıhlamur ağacından elde edilmektedir. En sık rastlanan ıhlamur ağacı türleri Tilia cordata ve Tilia platyphyllos olmaktadır. İki ağacın birbirinden farkı ise yapraklarının büyüklüğü olmaktadır. Ihlamur çayı geleneksel olarak sinileri yatıştırmak ve kaygı giderici olarak kullanımı popüler olmaktadır. Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyüyen ve 15-25 metre uzunluğa erişebilmektedir.
Sağlığa faydalı çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bölümü sarı ve beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekler bahar aylarında açar ve bu mevsimde toplandıktan sonra kurutulmaktadır. Kalp seklinde olan bu çiçekler 5 ve 10 santim uzunluğa kadar büyümektedir. Ihlamur ağacı kabuğu gri olmakla beraber yumuşak ve liflidir. Ilıman iklimlerde yetişen ıhlamur ağaçları kışın yapraklarını döker ağacın türüne bağlı olarak güçlü ve yumuşak kokulu çiçekler açabilmektedir. Çiçeklerinde yer alan yağ sayesinde aromatik bir tadı bulunmaktadır. Kurutulmuş çiçekleri ise hafif tatlı ve yapışkan bir özelliğe sahiptir.
Ihlamur çayının faydaları nelerdir?
- Terlemeyi sağlar
- Ateş düşürür
- Öksürüğe iyi gelir
- Gribe ve nezleye fayda sağlar
- Migren ağrılarını hafifletir
- Kaygıyı azaltır
- Stresi azaltır
- Rahatlama sağlar
- İshal tedavisinde
- Kan basıncını düşürmede
- Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır
- Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar
- Kas spazmlarını giderir
- Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır
- Boğaz ağrısını alır
- Hazımsızlığa iyi gelir
- Çarpıntıyı giderir
- Toksinlerin atılmasına yardımcı olur
Ihlamur çayı nasıl hazırlanır?
Yemeklerden sonra siyah çay veya kahve içme alışkanları varsa eğer bunların yerine Ihlamur bitkisi içerek hem sindirim hem de ruhsal olarak rahatlamaya destek olunabilmektedir. Ihlamur çayı hazırlamak için zor ve zahmete gerek kalmadan kısa bir süre içerisinde bardak başına bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş ıhlamur ölçüsü kullanılmamaktadır. İlk olarak yapılması gereken ise suyu kaynatmak ve sonrasında önceden ıhlamur koyulan demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatmak olmalıdır. Bu işlem sonrasında 10 dakika demlenmesi beklenmelidir. Yemeklerden sonra ideal olarak 3 defa ıhlamur çayı içilebilmektedir.
Ihlamurun sağlığa faydaları nelerdir?
Ihlamur çayı ülkemizde olduğu gibi farklı kültürlerde geleneksel olarak grip nedeni ile yükselen ateşi düşürmek için kullanılmaktadır. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığına yarar sağlarken aynı zamanda sıcak çay boğaz ağrısını ve öksürüğü almaktadır. Diğer popüler kullanımı ise sakinleştirici etkisi ile sinirleri yatıştırmak olmaktadır. Yatıştırıcı etkisi bulunan ıhlamur bitkisi gerginliği ve kaygı nedeniyle gerilen sinirleri yatıştırmaktadır. Stresi azaltan ıhlamur çayı aynı zamanda uyku düzenini de sağlamaktadır.
Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı tavsiye edilen ıhlamur çayı C vitamini olan limon suyu ile beraber tüketilmesi üzerine bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ihlamur çiçeği ile hazırlanan cilt kremleri, kaşıntılı deri hastalıklarını azaltmak için kullanılmaktadır. Çeşitli kozmetik markaları selülit kremleri içerisinde çoklukla ıhlamur bitkisi kullanılmaktadır. İdrar söktürücü olarak karaciğer ve safra kesesi hastalıkları tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Ihlamurun faydaları üzerine yapılan çalışmalarda sayısı oldukça az olan ve beraberinde bazı klinik araştırmalar üzerine kas kasılmalarını azalttığı yönünde olumlu sonuçlara sahiptir. Ihlamur sektöründe kurutulmuş ıhlamur çiçekleri, hazır poşet çay, kapsül, ıhlamur özü ve tentür olarak ta bulunmaktadır.
Ihlamurun yan etkileri
Ihlamur kısa süreli tavsiye edilen oranlarda kullanılması üzerine herhangi bir yan etkisi kesinlikle bulunmamaktadır.
Uzmanlar uzun süreli kullanımı sonrasında kalp rahatsızlıklarına sebep olabileceğini belirtmiştir.
Ihlamur ağacı kabuğuna temas etmek ciltte tahrişe neden olabilmektedir.
Gebe ve emzirme dönemlerinde kadınların ıhlamur çayı içmeden önce doktorlarına danıştıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ihlamur çayının tarihi
Ihlamur ağacı çiçekleri ortaçağdan bu zamana kadar geleneksel olarak terlemeyi teşvik etmek ve ateş düşürmek için kullanılmaktadır. Tarih süresi boyunca idrar söktürücü, spazm çözücü, mideyi sakinleştirici, öksürük ve boğaz ağrılarına karşı, balgam söktürücü, migren ağrılarına karşı, karaciğer ve safra hastalıklarına karşı da kullanıldığı belirtilmektedir. Almanya’da resmi olarak şifalı kabul edilen ıhlamur bitkisi doktorlar tarafından soğuk algınlığına karşı tavsiye edilmektedir. Bazı kültürlerde sadece ıhlamur ağacı altına oturarak epilepsi rahatsızlığının tedavi bulacağına inanılmaktadır. Yunan mitolojisinde ise tanrılara onu ölümlüler arasında bırakmaması için yalvaran Philyra’nın bu isteği karşılığında uzun ömürlü ıhlamur ağacına çevrildiğine inanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder