Keten tohumunun faydaları nelerdir nasıl tüketilir?
Yemeklerimizde ve öğünlerimizde yeterince yeri olmayan keten tohumları vücut sağlığı için pek çok fayda sağlar. Birçok kişinin adını duyduğu ama hakkında çok fazla şey bilinmeyen keten tohumunun faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? sorularının cevabı için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Keten tohumu nedir?
Keten tohumları sağlığımız için mükemmeldir ve dahası çok lezzetlidir. Neredeyse tamamı vahşi olan yaklaşık 200 keten türü vardır. Yemelerimiz için yaygın kullanılan kahverengi keten ve sarı keten arasında seçim yapmamız gerekir.
Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Keten tohumları, diyet lifi ile çok yüklü yağlı tohumlardır, kabızlık durumlarını gidermek için mükemmeldir, aynı zamanda gastrit veya enterittir. Dikkatli olun, sadece tohumlar etkilidir, keten tohumu yağının kabızlığa etkisi yoktur. Tohum suyla temas ettiğinde, su ile temas ettiğinde yapışkan bir kıvam alan, bazen jelatine benzer şekilde yapışkan bir kıvam alan polisakkaritlerden oluşan bitki maddeleri olan zamk salgılar.
Keten tohumları, Omega-3 (100 g başına 16,7 g Omega-3) dahil olmak üzere mükemmel bir temel çoklu doymamış yağ asitleri kaynağıdır. Bu Omega-3'ler kardiyo koruyucu özellikleri ile tanınır.
Keten tohumlarının "kötü" kolesterol düzeyine karşı etkinliği konusunda farklılık göstermektedir, ancak bunlar birçok geleneksel ilaçta bu amaçla kullanılmaktadır.
Kandaki kan şekerini ve kolesterolü düzenlediği bilinen, esasen çözünür lif olan muhteşem lif içeriği ve ayrıca omega-3 içeriği, kolesterol üzerindeki bu etkinin kökeninde olacaktır. Kolesterole karşı keten tohumu günlük olarak ve uzun vadede günde 2 ila 4 yemek kaşığı veya ideal olarak ezilmiş veya öğütülmüş 20 gr ila 40 gr arasında tüketilmelidir.
Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?
En az 150 ml büyük bir bardak suya 1 çorba kaşığı keten tohumu veya ideal olarak ezilmiş yaklaşık 10 g ekleyin, karıştırın ve 20 dakika bekletin. 20 dakika sonra karıştırın ve için. Kabızlık durumunda günde 2 ila 3 bardak, sabah, öğlen ve akşam, gastrit veya enterit durumunda sadece 1 bardak alın.
Keten tohumlarının demir içeriği, özellikle eksiklikleri olan kadınlar için, ancak aynı zamanda az veya hiç et yemeyenler için, bir kaynakla birlikte günde en az 1 çorba kaşığı tüketebilirsiniz. Keten tohumlarının besleyici faydalarından yararlanmak için onları öğütülmüş olarak tüketmenizi önerir.
Keten tohumlarının yüksek lif içeriği, hassas bağırsakları tahriş edebilir. Bu nedenle, günlük lif tüketimine aşina olmayan kişilerde, bunları yavaş yavaş diyete sokmaları tavsiye edilir.
Kolesterole karşı keten tohumu günlük olarak ve uzun vadede günde 2 ila 4 yemek kaşığı veya ideal olarak ezilmiş veya öğütülmüş 20 gr ila 40 gr arasında tüketilmelidir.
Keten Tohumunun Kardiyovasküler Sistem (Kalp sağlığı) Üzerindeki Etkisi Nedir?
Bir kez daha, çalışmalar çelişkili, ancak omega-3, çözünür lif, aynı zamanda E vitamini (antioksidan) ve B'deki keten tohumu içeriği de kötü kolesterol seviyesini de düşürecektir. Bir çalışma, sekiz hafta boyunca günde 20 g keten tohumu tüketmenin, yüksek kolesterol seviyelerine sahip hastalarda kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmede bir statin kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Keten tohumu yağı
Keten tohumu, keten tohumu yağından ayırt edilir. Keten tohumu yağı, yalnızca lipitlerden oluşur ve yüksek düzeyde Omega-3 ve Omega-6 içerir. Ancak, lif veya protein sağlamaz.
Kardiyovasküler ve sindirim sistemlerini iyileştirir, belirli kanserleri önler, osteoartriti ve menopozla ilişkili rahatsızlıkları azaltır. Keten tohumu aynı zamanda mukoza ve cilt hücreleri için faydalı bir antioksidan olan E vitamini gibi değerli bir mineral, esansiyel yağ asitleri ve vitaminler kaynağıdır.
Keten Tohumu Kilo Verdirir mi?
Doğal olmaktan uzak ürünlerde servet kaybetmeden kilo vermek isterseniz, keten tohumu iyi bir müttefik olabilir. Gerçekten de yağ yakan bir besindir.
Keten tohumu ile diyet
İçerdiği diyet lifleri sayesinde tokluk hissi verir. Daha az atıştırırsanız ve vücudunuz daha az şeker ister. Her gün yemek saatlerinde, her seferinde bir bardak su ile birlikte üç çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu alın.
Yorumlar
Yorum Gönder