Kuru sebze yemekleri nasıl pişirilir?

 Kuru sebze yemekleri nelerdir? Mevsim sebzelerini diğer zamanlarda da aynı lezzetiyle yemek isteyenlerin elindeki en geleneksel araçların başında kurutulmuş olarak tüketmek geliyor. Peki kuru sebzelerle yapılan yemekler nelerdir? Kuru sebze yemekleri nasıl pişirilir? Türk mutfağındaki en lezzetli yemeklerden biri olan etli dolma tarifi ve zeytinyağlı patlıcan dolması tarifini aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.

Etli dolma tarifi!

Geniş bir tencerede bol su kaynatın. İçine biraz da tuz atın. Su kaynayınca patlıcanları atın. 8-10 dakika, hafif yumuşayana kadar haşlayın. Kevgirle sudan alın. Ateşi kapatın. Kuru biberleri de suya koyun, yumuşayana kadar bekletip çıkarın.

Soğanla sarımsağı incecik kıyın. Pirinci yıkayıp süzün. Kıyma, salça, tuz, karabiber ve 1 çay bardağı suyla karıştırarak harcını hazırlayın. Bu harcı gevşek kalacak şekilde sebzelere doldurun. Tencereye birbirinin ağzını kapatacak şekilde yerleştirin.

Dolmaların açılmaması için geniş bir tabağı ters çevirerek dolmaların üzerine kapatın veya dolma taşı yerleştirin. Üstüne çıkacak kadar su ilave edin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Üstünden tabağı alın. Yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.

Suyunu süzerek servis yapın.

Etli Dolma yapımı için malzemeler;

15 adet dolmalık kuru patlıcan

10-12 adet dolmalık kuru biber

2-3 adet iri soğan

1 baş sarımsak

2 su bardağı pirinç

400 gram satır kıyması

2 çorba kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı karabiber

Tuz

Kuru sebze yemekleri

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolma Nasıl yapılır?

Bir tencerede su kaynatmaya başlayın.

Kuru patlıcanları kaynayan suya atıp yaklaşık 5 dakika, yumuşayana kadar haşlayın.

Yumuşayan patlıcanları süzerek sudan çıkarın.

Pilav tenceresinde zeytinyağını kızdırın.

Soğanları yemeklik doğrayın ve soteleyin.

Soğanlar yumuşamaya başlayınca sarımsakları ve salçaları ilave ederek kavurmaya devam edin.

1 su bardağı pirinci güzelce yıkayın.

Temizlediğiniz pirinçleri de pilav tenceresine ekleyin ve 3 dakika kadar kavurun.

Tuzu, karabiberi, pul biberi, sumağı, naneyi ve toz şekeri ekleyip kavurmaya devam edin.

Daha sonra 1 buçuk su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.

Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.

Suyunu çeken pirinçleri kuru patlıcanların içine doldurmaya başlayın.

1 veya 2 kaşık pirinci kuru patlıcanın büyüklüğüne göre içinde 1 santimetre boşluk kalacak şekilde doldurun.

Doldurduğunuz patlıcanları tencerenin içinde dizin.

Üzerine 1,5 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı nar ekşisi döküp tencerenin kapağını kapatın.

Tencere kaynamaya başlayana kadar, orta ateşte pişmeye bırakın.

Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 40 dakika kadar pişirmeye bırakın.

Kuru patlıcan dolmalarınız hazır. Ilık veya soğuk olarak limonla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı patlıcan dolma için malzemeler;

  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı nane
  • 2 iri soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşık domates salçası
  • 1 ye mek kaşık biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Yorumlar