Mate çayı nasıl yapılır?

 Güney Amerika’da çok popüler olan yerba mate, Paraguay çayı olarak da bilinir ve hem antioksidanlar hem de vitamin bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Mate çayı, kolesterolü düşürme, yağ yakma ve iştah azaltma gibi etkilere sahiptir. Arjantin başta olmak olmak üzere, Paraguay, Bolivya, Uruguay ve Brezilya gibi ülkelerin yer aldığı Güney Amerika coğrafyasında sıklıkla tüketilen, geleneksel ve sıcak bir içecektir. Kahveye benzeyen acımsı bir tadı vardır. Peki pek çok kişi tarafından bilinmeyen ama çok faydalı mate çayı nasıl yapılır? İşte detaylar...



Mate yaprağı nedir?

Faydaları saymakla bitmeyen Mate yaprağında A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı olan 15 farklı aminoasit türü bulunmaktadır.

Mate çayı nasıl içilir?

Bu bitkinin yeşil yaprakları toplanır, kurutulur ve tıpkı siyah çay gibi kavrulur. İçmeden önce kavrulan bu yapraklar kaynamış suda demlenir. Özel bir kupayla ve pipetle servis edilir.

Mate çayı nasıl yapılır?

Kurutulmuş ve minik yapraklar haline getirilmiş mate bitkisi, demleme usulüyle hazırlanır. Hafif acımsı tadı olan mate çayı hazırlanışı için; 1 fincan kaynamış suya, 1 tutam mate çayı ilave edilir. Birkaç dakika demlenir ve süzülerek içilir. Arzuya göre çubuk tarçın eklenerek içilir.

Mate çayının faydaları nelerdir?

1 kupa mate çayı (yaklaşık 230 ml) ortalama 80 mg kafein içerir. Bu siyah çayın 2 katı, yeşil çayın ise neredeyse 3 katı kadardır. 1 fincan espresso (yaklaşık 45 ml) ile hemen hemen aynı miktarda kafein içerir. 1 kupa filtre kahvede ise ortalama 110 mg kafein vardır.

Mate çayı neye iyi geliyor?

Mate çayı antioksidan bakımından çok zengindir; yeşil çaya göre yaklaşık % 90 daha fazla antioksidan bulunur. Mate önemli bağışıklık arttırıcı özelliklere sahiptir. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilir, kanı detoksifiye edebilir ve birçok kanser türünü önleyebilir. Mate çayı ayrıca, stres ve uykusuzluğun azaltılmasında önemli rol oynar.

Mate çayının sağlığa faydaları:

Güney Amerika’nın yerli halkları uzun süredir mate çayını sindirim rahatsızlıklarına karşı geleneksel bir bitkisel ilaç olarak kullanmaktadır. Bu şifalı çay safra ve diğer mide asitlerinin artan üretimini uyararak sindirime ve ağız kokusuna katkıda bulunabilecek mide bakterilerini azaltmada etkilidir.

Mate'de bulunan antioksidanlar ve amino asitler, yağ ve kolesterolün kan dolaşımınızdan kolayca geçmesini sağlar, böylece arter duvarlarında birikmezler. Ayrıca arteriyosklerozun (arterlerin sertleşmesi) önlenmesine yardımcı olur, kalp krizi veya inmeye neden olabilecek kan pıhtılarını önler.

Mate çayı, bünyesinde barındırdığı fitokimyasallar sayesinde kalp ve damar hastalıklarını önlemektedir. Bununla birlikte A, C ve E gibi vitaminler ile kalsiyum, demir ve manganez gibi minerallere de sahiptir ve romatizmadan kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır.

Mate, metabolizmanın çalışmasını kolaylaştıran, uyarıcı ve enerji verici bir bitkidir. İştahınızı keserek sindirim sisteminizi rahatlatır. İdrar söktürücü fonksiyonu vardır. İçerdiği kafein ve klorojenik asit sayesinde uyarır ve zihinsel ve fiziksel yönden yorgunluğu alır.

Araştırmalar, mate çayının diyabetli bireylerde kan şekerini düşürebileceğini göstermiştir.

Mate bitkisinin kanserli hücrelerin gelişimini, gırtlak ve mesane kanserini yavaşlattığı bilimsel araştırmalar tarafından ortaya konmuştur.

Yorumlar