HURMA NE ZAMAN TÜKETİLMELİDİR?



Ana vatanı Ortadoğu olan
 hurma dünyanın her yerinde tüketilen sağlıklı bir meyvedir. Lifli yapısı ve tok tutma özelliği sayesinde günün her saat tercih edilen hurmanın ne kadar tüketilmesi gerektiği en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Çeşitli haber kaynaklarından elde ettiğimiz uzman görüşlerini sizler için bir araya getirdik. Ne zaman yenilir, günde kaç adet tüketilir?

Hurma ne zaman yenilir, günde kaç adet tüketilmeli?

Her şeyden önce vücudumuz için benzersiz bir lif kaynağıdır. Bununla birlikte çok sayıda vitamin, mineral ve doğal şeker içerir. Fakat kalorisi çok yüksek olan besinlerden biridir, kararında yenmelidir.

Beslenme uzmanları ve diyetisyenler tarafından sıkça tavsiye edilen bu gıda günde 2-3 adet edilmesi uygundur. Diyetisyen Gizem Topuzlu’nun günde kaç adet tüketilmesi gerektiği konusunda şu sözlere yer vermiştir:

Sağlıklı bireyler günde üç taneyi geçmemeli. Diyabet hastaları ise ani şeker dalgalanmalarına karşı hurmayı süt, yoğurt ve kefirle tüketmeli.”

Kalorisi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Hurmayı sabah tüketirseniz ne olur?

Sabah aç karnına yenen meyve doğal şeker ihtiyacınızı karşılar. İçeriğindeki lif maddeler sayesinde ise açlığınızı bastıracak ve sizi tok tutacaktır.

Spor yapanlara hurma tavsiyesi

İlk paragrafta sözünü ettiğimiz gibi yüksek besin değerlerine sahip olan bu kuru meyve enerji ihtiyacınızı karşılar. Spor yapanlar tarafından sıkça tercih edilen fıstık ezmesini hurmayla tüketip doğal şeker ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Hurmadan aldığınız doğal şeker antrenmanınızı destekleyici özelliktedir. Ayrıca kan şekerini yükseltmediği bilinmektedir.

Yatmadan önce hurma tüketilir mi?

Yüksek lif içeriği sayesinde yatmadan önce atıştırmalık olarak tüketilebilir. Sindirimi uzun süreceği için gece yarısı tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Özetleyecek olursak günün herhangi bir vakti sindirim sistemi sorunu olmadan bu kuru meyveyi tüketebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz durumlar kişiden kişiye değişiklik göstereceği için kronik hastalığı olanlar veya herhangi bir sağlık sorunu olanlar tüketmeden önce ilgili doktordan bilgi alınmalıdır.

Hurma tüketimi bazı durumlarda ise yan etkilere veya sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Diyetisyen Gülhan Koca’nın verdiği bilgilere göre; yüksek oranda FODMAP içeren besinleri tüketen kişiler bazı sindirim sistemi sorunlarıyla karşılaşabilir.

YÜKSEK FODMAP OLAN BESİNLER

• Meyveler: Elma, elma püresi, kayısı, böğürtlen, kiraz, konserve meyve, hurma, incir, armut, şeftali, karpuz

• Tatlandırıcılar: Fruktoz, bal, yüksek fruktozlu mısır şurubu, ksilitol, mannitol, maltitol, sorbitol

• Süt ürünleri: Süt (inek, keçi ve koyun), dondurma, yoğurt, krema, yumuşak ve taze peynirler (ricotta vb.), peynir altı suyu ve whey protein takviyeleri

• Sebzeler: Enginar, kuşkonmaz, brokoli, pancar, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, sarımsak, rezene, pırasa, mantar, bamya, soğan, bezelye, arpacık soğanı

• Baklagiller: Fasulye, nohut, mercimek, barbunya fasulyesi, soya fasulyesi

• Buğday: Ekmek, makarna, kahvaltılık gevrekler, tortilla ekmeği, waffle, kraker, bisküvi

• Diğer tahıllar: Arpa ve çavdar

• İçecekler: Bira, şarap, yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içecekler, süt, soya sütü, meyve suları

Bir tür bağırsak sendromu olarak da bilinen bu durum vücudun sindirmekte zorlandığı besinlerden kaynaklanmaktadır.

En yüksek oranda FODMAP içeren besinler ise; laktoz (süt ve süt ürünleri) ve fruktoz (meyveler (elma, armut, karpuz) ve yüksek fruktoz mısır şurubu. Önemli bir fruktoz kaynağı içerdiği için şişkinliğe ve mide rahatsızlığına neden olabilir.

Yemekten hemen sonra hurma yerseniz;

Lif bakımından yüksek değerlerde olan bu meyveyi yemek öğünlerinin hemen ardından tüketmek vücudunuzu rahatsız edebilir.

Çok nadir de olsa bazı kişilerin alerjisi olabilir. Bu gibi durumlarda ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bilmeniz gereken en önemli hususların başında lifli ve kalorisi yüksek bir gıda olmasıdır.

Sabah kahvaltıda atıştırmalık olarak tüketilebilen bu kuru meyve aynı zamanda akşamları tok tutması için de tercih edebilirsiniz.


Yorumlar